неділя, 12 червня 2022 р.

Вишити щоб ЖИТИ!

 Українська вишивка - це молитва без слів!

   Для багатьох зараз звичайні побутові заняття стали своєрідним ресурсом. Приготування їжі, наведення ладу, заняття невеликим ремонтом чи рукоділлям знижує рівень тривожності, допомагає "тримати себе в купі", надає сил і наснаги з надією дивитися у майбутнє. Ця війна не перша в історії нашої країни. З давніх-давен, поки воїни боролися за нашу землю, жінки, залишаючись вдома, намагалися утримати звичний уклад життя. Садили городи, білили хати, шили й вишивали обереги для оселі та своїх чоловіків. Люди вірили — вишивка, зроблена люблячими руками, захищає від темних сил. 

    Українська вишита сорочка — вишиванка — вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров'я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка також символізує родинну пам'ять, вірність та любов у сім'ї. В орнаментах українських вишиванок закодовано щастя, долю, життя та волю до перемоги. На жаль, більшість з вишиванок, які передавалися раніше з покоління в покоління, було знищено під час радянської окупації. Автентичні сорочки зараз є раритетами, здебільшого вони зберігаються у музеях та приватних колекціях.

     Наші бабусі й прабабусі під час і після великих скрут, в тому числі і воєн, вишивали вишиванки — це працювало і як захист, і як "зашивання ран". Потім цей "магічний" одяг передавався з покоління в покоління. Але ж і зараз ми можемо вишити нові такі вишиванки, цінніші, ніж будь-коли. Вишивані під час війни з росією сорочки можуть стати своєрідними "садами перемоги", тільки вишитими.

    У вишивці сакральне значення має все — від ниток та походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому.

   Справжня вишита українська сорочка, яка вишивалася жінкою для чоловіка чи матір'ю для сина, несе в собі неймовірну силу захисту. Коли жінки вишивають власноруч сорочки своїм чоловікам, вони вкладають у них дуже велику силу, великі почуття. Це сильний оберіг. Якщо під час вишивки жінка ще й молить Бога дарувати захист, супроводжує створення вишиванки молитвою, це на мою думку, дуже сильно. 

    Це неймовірної сили оберіг. Я часто чула фразу "та ж вишивка вже не в моді". Знаєте, вишивка і не повинна бути в моді. Вона завжди повинна бути в серці. Тоді і буде вишиванка оберегом і могутнім захистом!

      Сорочки, вишиті під час війни, не тільки захищають, а й наближають Перемогу й мирні часи.

  Отже, я приєднуюся до Всеукраїнського флешмобу і розпочинаю вишивати сорочку Воїну ЗСУ- сину до Перемоги! Для цього обрала вже готову сорочку із домотканого лляного полотна, схему від Юрія Мельничука  "Обереги і узори для вишитих сорочок воїнів. Хрещатий хрест (шиття лиштвою)" та натуральні лляні нитки.


 






   Вишивана сорочка — робота довга й кропітка. 

     А що робити, коли створити "вишиваний захист" для дорогої людини потрібно просто зараз? На такий випадок українські майстрині рекомендують простий, але дієвий орнамент-оберіг. Це Алатир, могутній знак суті створення Всесвіту.

      Алатир — оберіг, знайомий багатьом. Також його називають Хрест Сварога або Око Бога. Являє він собою зірку з вісьмома вершинами, яка символізує Початок Світу і Божого Роду. Центр її — це Бог, а в променях переплітаються чоловіче й жіноче начала. Вважається, що цей амулет має магічну силу, яка захищає й допомагає людині.

  Цей елемент дуже поширений у чоловічих сорочках-вишиванках. Але оберіг можуть носити як чоловіки, так і жінки, в тому числі — діти. Нашвидкуруч його можна вишити на готовій сорочці або футболці, зробити у вигляді брелока, заламінувати або залишити простим вишитим клаптиком.

    Можна робити такі маленькі мініатюри на клаптику канви і вкладати в посилки до наших бійців. Або в аптечки. Така вишита дрібничка яку солдат покладе  в кишеню і згадає що за  його спиною купа небайдужих людей. Для настрою, для духу, для підтримки.

 

    Майстрині, українки, жінки та дівчата!

     Вишийте цей візерунок, як оберіг нашим захисникам. Передайте клаптик вишитого полотна воїнам ЗСУ, підтримайте їх теплом своїх  рук і серця.

Адже вони тримають нам небо.

Слава Україні!  Смерть ворогам!


Немає коментарів:

Дописати коментар

7-А завдання для опрацювання на 17.05

  Дата: 17.05 П’ЯТНИЦЯ Клас: 7-А Класний керівник: Серпенінова Олена Олександрівна № зп Предмет Дз 1. 8:30-9:10   Алгебра    Онлайн конфере...