понеділок, 20 лютого 2023 р.

ПАМ'ЯТАЄМО!




                       Сьогодні ми згадуємо воїнів НЕБЕСНОЇ СОТНІ!

Дев'ять років тому у самому центрі Києва тривали одні з найбільш жорстоких подій в роки Незалежної України. У відповідь на спробу мирного виступу демонстрантів спецпідрозділи МВС застосували проти учасників Євромайдану спочатку водомети та сльозогінний газ, а потім – вогнепальну зброю та бронетранспортери.
20 лютого увійшло в історію як "кривавий четвер", адже тоді саме тоді українці потрапили під снайперські обстріли, намагаючись повернути втрачені позиції. Тоді від рук режиму загинули 47 протестувальників, а всього було вбито 105 людей. Утім боротьба тривала й закінчилася лише тоді, коли диктаторів було скинуто з "трону".
Герої Небесної Сотні власним життям, своєю жертовністю продемонстрували щире прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі. Усі Герої залишаться в пам’яті народу назавжди, є гордістю й прикладом для майбутніх поколінь.
Четверо Героїв Небесної сотні, які проходили пластовий і скаутський вишкіл. Усі вони були вбиті або смертельно поранені 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській в Києві. Двоє із них були причетні до Пласт - український скаутинг. Інші двоє до YMCA – організації, яка використовує скаутський метод і в ряді країн є частиною національних скаутських організацій.

         СОЛЬЧАНИК Богдан, 28 років. Народився в Старому Самборі. 
        За неперевіреною інформацією долучався до Пласту ще юнаком. Студентом став активним учасником змагань із пішохідного мандрівництва «Стежками Героїв», які організовує щорічно Пласт в Карпатах. Богдан був одним із кращих, зокрема організував і водив на змагання свою власну команду. Подав заяву вступу до Пласту, певний час був старшим-пластуном прихильником у Станиці Львів. Відтак залишався приятелем Пласту. Історик, викладав в Католицькому університеті у Львові.


        ХРАПАЧЕНКО Олександр, 26 років. Народився і виростав в місті Рівне. 
       Студент місцевого гуманітарного університету. Навчався на кафедрі театральної режисури. Провідний актор-соліст театру вільної пластики «Яблуко», організованого при кафедрі молодіжною організацією YMCA. На скаутському таборі здобув ступінь «скаута-рейнджера». Зазвичай на таборі із 30-40 осіб лише 7-8 осіб отримують таке визнання. Брав участь у воєнізованому рятувальному підрозділі. Одного разу під час походу врятував життя чоловікові – в скаутингу за такий вчинок є найвище відзначення-визнання.
 
                                                      ЗУБЕНКО Владислав, 23 роки. 
    Народився в Харкові за кілька місяців до проголошення Україною Незалежності. 
   Відмінник в школі, писав вірші, брав участь в олімпіадах. З десятого класу очолював шкільне самоврядування. Їздив у дитячі притулки, де з однодумцями організовував свята для сиріт. Брав участь у програмах з пропагування здорового способу життя, був волонтером-скаутом YMCA. Займався реконструкцією середньовічних битв, був скаутом. На Майдан приїхав у лютому 2014 року і вступив до Самооборони. Влад говорив: «Існує лише Честь та Відважність. Не бійся смерті».
                              
                                 
                        ГУРИК Роман, 19 років. Народився і виростав в Івано-Франківську. 
     У 2007 році місцевий осередок Пласту проводив набір до пластових гуртків. У 2-й українській гімназії, де навчався Роман, до гуртка пластового впорядника Іллі Гончарова зголосились учні 7 класів. Певний час в цьому гуртку пластував і Роман Гурик. Гурток був в складі 49-го куреня імені Івана Миколайчука. На час Майдану – студент філософського факультету Прикарпатського університету. Мріяв про вступ у морську академію. Прадід Романа і два його брата були вояками УПА, двоє останніх – загинули в боротьбі.
                                 
20 лютого 2014 року.
Ця дата вбудована в нашу історію.
Перші дні російсько-української війни.
Перші жертви.
Ми платимо величезну ціну свій вибір жити та процвітати,
проте ми не здамось і не відступимо.

Заради усіх живих та в пам'ять усіх полеглих.
Не забудемо!
Героям слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар

7-А завдання для опрацювання на 17.05

  Дата: 17.05 П’ЯТНИЦЯ Клас: 7-А Класний керівник: Серпенінова Олена Олександрівна № зп Предмет Дз 1. 8:30-9:10   Алгебра    Онлайн конфере...