пʼятниця, 26 квітня 2024 р.

26 квітня Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу

 

         Сьогодні, 26 квітня, у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. 

     


    Ця подія — нагадування про небезпеку використання атомної енергетики, про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які ця катастрофа принесла довкіллю та людям

         В ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух із викидом радіоактивних речовин.

         

           Хмара радіації пройшла над європейською   частиною СРСР,

       більшою частиною Європи, східною частиною США.

          Близько 200 тисяч людей було евакуйовано  із зон забруднення.  

               Найбільше від катастрофи постраждала не Україна, а Білорусь.                  В результаті аварії радіойод (перш за все йод-131) був одним з головних джерел опромінення населення, який впливав насамперед на щитовидну залозу. Найбільш опроміненими жителями Білорусі виявилися діти та підлітки, особливо діти у віці до 7 років.

       

                  Точне число жертв аварії встановити не вдалося,                    оскільки багато людей вмирали через роки. За приблизними розрахунками, від аварії на ЧАЕС померло близько 4000 осіб.

            30 співробітників АЕС померло в перші дні і тижні аварії,                   

           ще сотні    тисяч людей померли в наступні кілька років    від  онкологічних захворювань і променевої хвороби.

Троє ліквідаторів пожертвували своїм здоров'ям, бо їм наказали підняти радянський прапор на вентиляційну трубу ЧАЕС. 1 жовтня 1986 року було встановлено червоний прапор на честь післяаварійного пуску 1-го енергоблоку і як "символ перемоги і мужності ліквідаторів". Пізніше, в 1989 році, прапор було знято з труби і поділено на фрагменти, які роздали ліквідаторам.

Greenpeace стверджує, що аварія на ЧАЕС стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч людей у всьому світі. Доповідь, присвячену наслідкам атомних аварій Чорнобиля і Фукусіми.

 

Greenpeace опублікувала в березні 2016 року. Організація провела тести в Брянській області Росії, Рівненській та Київській областях і виявила перевищення допустимого вмісту цезію-137 і стронцію-90 в молоці, грибах, зерні та рибі, а також в деревині, яку люди використовують в якості палива і для будівництва.



Повний розпад останнього радіоактивного елемента на забруднених територіях відбудеться через 24 466 років. При цьому радіаційний фон порівняно з 1986 роком зменшився у сотні разів.












               


                          

Немає коментарів:

Дописати коментар

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

  Сьогодні День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні  1939–1945 років     Від минулого року вшанування пам'яті полег...