понеділок, 11 лютого 2019 р.

Жінки і дівчата науковці





Жіночі сторінки історії, в тому числі й ті, що пов’язані з історією науки, з науковими дослідженнями та досягненнями, залишаються маловідомими.




        Наука і гендерна рівність – невід’ємні елементи процесу досягнення цілей сталого розвитку. За останні роки світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку, але, внаслідок існуючих у суспільній свідомості стійких гендерних стереотипів, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері.
     Ось чому  Резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року було  запроваджено святкування Міжнародного  Дня жінок та дівчат у науці.
      Як зазначено в резолюції, свято засноване «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат». Уперше цей день відсвятковувся 11 лютого 2016 року.
          Поняття “винахідник” зазвичай у людей асоціюється виключно з чоловіками. 
Якщо запропонувати будь-кому назвати п’ять прізвищ винахідників, то зазвичай називають Кулібіна, Яблочкова, Лодигіна, Едісона, Белла, братів Райт, Попова, Фарадея, Франкліна, тобто лише чоловіків. Вам можуть ще назвати імена жінок, що є політичними діячами, письменницями, а жінок-винахідниць не знає майже ніхто.
       Це констатував ще відомий французький філософ 18-го століття Вольтер, який сказав: «Було багато жінок-вчених, так само як багато жінок-воїнів, але ніколи не бувало жінок-винахідниць». Але він був не правий, не можна забувати французьке прислів’я : "Ніколи не кажи „ніколи“ ". Бо жінки-винахідниці були і в минулому, є і зараз.
   Чимало важливих винаходів було зроблено саме представницями слабкої статі. Просто про це у нашому традиційно “чоловічому” світі скромно замовчується. 
Чомусь прийнято вважати, що всі видатні винаходи зробили виключно чоловіки. А жінки, так собі – поряд з чоловіками… І максимум, що вони можуть зробити для суспільства -стати музою для чоловіка-винахідника.
     
Однак в історії були відомі жінки, що зробили такі винаходи, багатьма з яких ми користуємося і зараз. Деякі жінки отримали визнання у традиційно чоловічих галузях науки та техніки! Саме у числі “жіночих” винаходів — циркулярна пилка, автомобільний глушник, сигнальні ракети, перископ для підводних човнів, бронежилет  та багато іншого. Взагалі жіночі винаходи не бувають «божевільними»,
«чудакуватими», а завжди спрямовані на задоволення практичної потреби. Цікаво, що жіночі винаходи не лише практичні, але й прибуткові , вони демонструють широкий діапазон
винахідницьких  інтересів жінок. Реально, немає такої галузі промисловості, торгівлі  чи науки, в якій не було б жінок, отримавших патенти!
     Отже,  сьогодні, в Міжнародний  День жінок та дівчат у науці ми говорили про  жінок-винахідниць. Переглянули відеороліки,  а учні 10 класу провели усний журнал " Це цікаво! Це важливо! Це для всіх!


























Немає коментарів:

Дописати коментар

7-А завдання для опрацювання на 17.05

  Дата: 17.05 П’ЯТНИЦЯ Клас: 7-А Класний керівник: Серпенінова Олена Олександрівна № зп Предмет Дз 1. 8:30-9:10   Алгебра    Онлайн конфере...